FAQ

Heb jij een vraag over hardlopen? Kijk hieronder. Staat jou vraag er niet tussen: stel hem gelijk onderaan. Dan geef ik er antwoord op speciaal voor jou!

Ik doe over een paar dagen een run event maar voel me ziek. Wat moet ik doen? Kan ik wel meedoen?

Allereerste vraag is: heb je koorts? Want met koorts (verhoogde lichaamsterperatuur) is het gevaarlijk om te sporten. Niet doen dus! Heb je geen koorts en gaat het vooral om een verkoudheid of ander niet fit zijn. Je kunt gewoon meedoen, maar put jezelf niet uit. Je weerstand is verlaagd en met een stevige inspanning ligt het griepvirus op de loer.  Neem wat extra vitamine C en een neusspray kan helpen om bij een verkoudheid wat vrijer adem te kunnen halen.

Ik heb last van spierpijn. Heb ik nu goed of juist te hard getraind?

Spierpijn en spierschade is een normale reactie van het lichaam na inspanning en belasting. Deze is op zijn zwaarst na twee dagen, daarna wordt het minder. Als spierpijn langer aanhoudt bijvoorbeeld 4- 5 dagen, dan heb je te hard getraind. Doe de volgende training een stapje terug en gaat dat goed voer dan weer op.

Hoe ver van te voren moet ik eten voor een training of run event?

Het is per persoon verschillend maar twee uur vooraf een lichte maaltijd zou goed moeten zijn. Neem liever geen groente en fruit, want hier kun je maag en darmklachten van krijgen.

Ik heb veel last van zenuwen. Als ik op mezelf loop of met een groep, loop ik heerlijk. Als ik mee doe aan een run event, twijfel ik aan alles en heb ik er geen plezier meer in. Wat kan ik hier tegen doen?

Zenuwen, als je iets nieuws gaat doen of iets wat heel graag goed wilt doen, is heel normaal. We hebben de neiging van deze vervelende gevoelens af te willen komen. Wegstoppen of wegduwen, maar dat werkt juist averechts. De spanning zal daarmee juist toenemen en ons negatief gaan beinvloeden. Tip is om de spanning juist, zo goed als je kan, toe te laten en te ervaren zoals hij is. Bedenk dat het je het gevoel geeft dat je leeft. Het zorgt er zelfs voor dat je dingen kunt die je niet voor mogelijk had gehouden.

Ik train voor de (mijn eerste) marathon. Hoe vaak en hoe lang moeten mijn lange duurlopen zijn. Welke afstanden moet ik lopen en hoe vaak om goed voorbereid te zijn?

Bouw je langste afstand stapgewijs op.  34 kilometer als langste, zeker onervaren, zou voldoende moeten zijn.  Hoe vaak is afhankelijk wat voor type loper je bent. Ben je zwaarder in gewicht of meer een korte afstand type?Neem dan meer tijd tussen je lange trainingen. Denk ook aan het mentale aspect: kost lang achter elkaar lopen jou veel moeite?  Neem dan ook extra hersteltijd om niet opgebrand te raken.

%d bloggers liken dit: